perjantai 9. tammikuuta 2015

Wilier Cento1 Air

Vaihtoehdot

Jo viime kesänä päätin, että ensi vuodeksi vaihtoon lähtee maantiepyörä. Mitään vikaa ei Imperialissa ollut, mutta ehdin sillä jo 5 kesää ajamaan, joten asia oli sillä itselle perusteltu.
Uutta menopeliä hain vähän joka paikasta, loppusuoralle pääsi kaksi täysin erillaista pyörää.
Edelrad.com:ssa olisi ollut Feltin F2 Sramin Red 2x10 osilla, joka olisi ollut pelkistetty ja superkevyt. Mysportista listalle päätyi Wilierin Cento 1 Air, joka taas lähestyi maantiepyöräilyä toiselta suunnalta. Aika-ajo pyörän aerodynamiikka maantiepyörän geometria ja ajettavuus. Runko ei ole mikään kevyt, mutta aika vähän meillä täällä pohjanmaalla on mäkiä, missä se muodostuisi ongelmaksi. Vastatuulta kyllä piisaa.
Pyörä alkuperäisillä osilla. Värimaailma melkein sama kuin entisessä maasturissani. Onhan nimikin melkein sama Wilier 101XN vs Wilier 101SR Air
Muistan ajatelleeni "Onpas ruma", kun näin pyörän viime kesänä ensimmäisen kerran Mysportissa. Jotain kuitenkin päässäni on tapahtunut, sillä kun näin saman pyörän Mallorcalla Sport Bequin ikkunassa, juoduin pysähtyä kuolaamaan. Ihmeellistä miten pyörän ulkonäkö voi muuttua kunnon vanteilla.

Viime pyörässä tykästyin Campagnolon Choruksen osasarjaan. Ajatusmaailmaani sopii Campagnolon tyyli tehdä kallimpaa, mutta erittäin varmatoimista ja kestävää tavaraa. Sähkövaihteisiin en vielä näe tarvetta. Ne 2-3 viikkoa kun pääsen ajelemaan mäkisemmässä maastossa, niin jaksan vaihdella vaihteita mekaanisillakin vehkeillä. Pohjanmaalla sama vaihde voi olla päällä alkukiihdyksen jälkeen melkein kotiin asti, joten täällä ei aika kulu vaihteita vaihdellessa.
Campagnolo Chorus 11
Joten päätös oli lopulta helppo. Edellinen pyörä osoitti, että Wilier osaa tehdä hyviä maantiepyöriä ja Campagnolo osaa taas osasarjojen valmistuksen. Ja vielä kun pyörä oli saatavilla paikallisesta liikeestä, niin mitäpä siinä vielä ihmettelemään.
Tätä ei edes joulupukki jaksanut paketoida


Omat ja muiden testit

Cento1 Air on saanut erittäin ristiriitaista palautetta testeissä. Välissä runko kehutaan aerorungoksi, jossa on maantiepyörän ajettavuus ja mukavuus. Välissä taas pyörä on ollut liian kova samalla ollen normaalia löysempi poljettaessa. Yhteistä testeistä löysin, että useammassa testissä oli ajettu oma ennätys testiradalla ja sen, että pyörä ei ole mikään höyhen sarjalainen. Paino ilman polkimia 7,7kg. Rivien välistä myös tulkitsin, että pyörä on ajettavuudeltaan lähellä normaalia Cento1 SR mallia, mutta hivenen kovempi takapäästä ja ehkä keskiön alue ei ole yhtä tukeva.

Itse en ole vielä päässyt pyörällä ulos ajelemaan, mutta Botnia hallissa olen ajanut jo vajaa 200km. Yllätyin positiivisesti kuinka paljon eroa maantiepyörissä voikaan olla. Rungon tukevuuden huomasi heti. Kokemusta on useammasta ihan hyvästä vuokrapyörästä (Merida, Bianchi ja Cube) ja tietenkin edellisestä Wilieristäni ja täytyy sanoa, että Cento kyllä pesee tukevuudessa ne mennen tullen. Pyörä oli myös helppo ajaa kaarteissa. Joskus hallissa vähän jännittää ajaa ruuhkassa 45km/h sisäkaarteeseen, mutta Cento tuntui tässäkin asiassa jotenkin vakaammalta ja luotettavammalta. Joten en voi allekirjoittaa, että pyörä olisi jotenkin löysä litteiden aero muotojen vuoksi.
Takapään jäykkydestä en osaa sanoa vielä mitään. En kuitenkaan jaksa uskoa, että ihan ongelmaksi asti se muodostuisi, Käytän kesäisin 25mm renkaita vähän reilun 6barin paineilla, joten ne kyllä suodattavat jo enimmät tärinät.
Choruksen osasarja toimii juuri niin hyvin kuin ajattelin. FSA:n jarrut pysäyttää tehokkaasti, vaaditaanko niiltä vielä jotain muuta :)
Kammet on FSA:n K-Force Light Wilierin väreissä. Keskiöhän on Wilierissä BB386, joka tarkoittaa 30mm halkaisijaa ja 86,5mm leveyttä. BB386 evo keskiötä käyttää Wilierin lisäksi BH ja Litespeed. Tarkemmin standardista voit lukea tästä. Kammet on myös mallia compact, eli rattaat on 34 ja 50. Aluksi ajattelin asian ongelmaksi, mutta se olikin lopulta hyvä asia. Hommaan kampiin isommat rattaat (39 ja 53), joilla voin huristella kotimaisemissa. Etelän leireillä voin jättää vääntämisen muille ja sipsutella rinteitä ylös alkuperäisillä rattailla.

Kaiken kaikkiaan olen pyörään todella tyytyväinen, mutta yllätyin kuinka paljon aikaa menee uuden pyörän säätämiseen. Pyörän olemus muuttuu lukuisilla pienillä asioilla merkittävästi. Satula ja sen korkeus, etäisyys keskiöstä ja kulma vaikuttaa tietenkin eniten. Mutta kannattaa niiden lisäksi testata eri mittaisia stemmejä ja samalla säätää myös ohjaustangon korkeutta. Itse päädyin vielä vaihtamaan ohjaustankon. Mutta pelkästään kahvojen kohtaa ohjaustangossa säätämällä pyörän ajo tuntumaa voi muuttaa paljon. Säätämiseen meni pari iltaa, mutta nyt pyörä tuntuu omalta, eikä kädet ja hartiat puudu vaikka ajelisi pitemmänkin lenkin rullilla.

Osat tarkemmin

Kammet: FSA K-Force Light 34/50 172,5mm
Jarrut: FSA Wilier edition
Etu- ja takavaihtaja: Campagnolo Chorus 11s
Kahvat: Campagnolo Chorus
Ohjaustanko 3T Ergonova Team 42cm
Satula: Specialized Phenom
Kiekot: Hiilikuituiset kiinan ihmeet. Profiili 56 ja 40mm. Leveys 25mm.
Polkimet; Garmin Vector

2 kommenttia: