sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Avopolkimet

Minä ja todennäköisesti joku muukin on kiinnittänyt huomiota Jukka Vastarannan kuviin, jossa hän ajaa avopolkimilla. Täytyyhän siinä olla joku merkittävä syy, että joku ajaa niin jäätävän rumilla polkimilla. Aloin tutkia asiaa ja taustalta löytyikin aika paljon tutkimuksia ja teorioita avopolkimien hyödyistä.
Tutkimuksien mukaan avopolkimilla saadaan sama teho ulos ja teknisetkin polut pitäisi onnistua avopolkimilla, joten voisi olla perusteltua ajaa pelkästään avopolkimilla. Mutta jo muutama lenkki riitti karistamaan moiset ajatukset. Itse tulen ajamaan aina kisoissa lukkopolkimilla, mutta varmasti tulen lisäämään avopolkimilla ajoa harjoituksissa.
Alla olevasta linkistä voit lukea tarkemmin miksi kannattaisi ajaa avopolkimilla. Tämä blogi teksti summaa vain asiat lyhyesti, jotta pääsisit alkuun avopolkimien hyödyistä.Avopolkimet pistää silmään pahasti, mutta jotain hyötyä niistä pitäisi olla

Taloudellisuus

Perinteisen ajatusmallin mukaan jalan eri lihakset työskentelee vain tietyissä kammenpyöräytyksen vaiheissa. Eli yläasennosta lähdettynä ensin pakarat klo 12-3 ja etureidet siitä eteenpäin jne...
Kuitenkin lihasaktiivisuutta testatessa pyörityksen aikana lähes kaikki lihakset työskenteli alas polkaisun aikana, myös takareidet. Nostovaiheen aikana ainoastaan penikkalihas työskenteli tehokkaasti.
Eli elimistölle luonnollisinta ja taloudellisinta on työskennellä vain painamalla poljinta. Pelkästään lukkopolkimilla ajaessa elimmistö vähitellen "oppii" myös nostamaan ja koukistamaan jalkaa ala-asennossa. Tästä ei kuitenkaan tutkitusti saa mitään merkittävää tehonlisäystä, mutta hapenkulutus kasvaa. Tässä testi asiaan liittyen: https://www.youtube.com/watch?v=CNedIJBZpgM

Oma ajatukseni heräsi avopolkimien hyödyistä liittyen lihaksen aineenvaihduntaan/laktaatin poistoon. Lihaksen aineenvaihduntahan vaatii, että se rentoutuu ja jännittyy pumpatakseen lihakseen uutta verta. Jatkuva lihasaktiivisuus koko pyörityksen aikana estää tämän pumppuefektin. Joten jos kärsit korkeista laktaateista (niin kuin minä) kannattaa kokeilla ajaa avopolkimilla. Muutamien lenkkien tuntuman perusteella tässä voi olla perää, jalat tuntuivat "freesimmältä" kovempaakin ajettaessa.

Rasitusvammojen ehkäisy

Turvallisinta jaloille on polkaista tehokkaasti alaspäin pakaroita hyödyntäen. Taka- ja etureisillä tuotettu voima kuormittaa eniten polvea. Pyörityksen alaosan ja noston vaiheessa tuotettu voima kuormittaa siis tarpeettomasti polvia. Avopolkimet korostavat paremmin pakaroiden käyttöä poljettaessa, koska et voi hakea lisävoimaa nostovaiheesta.
Lisäksi avopolkimilla jalka hakeutuu luonnollisimpaan paikkaan polkimilla. Muutaman avopolkimilla ajetun lenkin jälkeen voitkin huomata, että klossi on väärässä paikassa. Poljin kannattaa pitää mahdollisimman keskellä jalkapohjaa, jolloin tasapaino on parhaimmillaan ja pakaroiden käyttö helpottuu.

Hyödyt maastossa

Pyörää tulisi ajaa siten että painopiste olisi koko ajan lähellä keskiötä. Paljon näkee että joko istutaan penkillä paino takana tai sitten nojataan liiaksi käsille. Avopolkimet pakottaa pitämään painon jaloilla, muutoin jalat luistavat polkimilta.
Myös oikeilla tekniikalla tehty bunny hop onnistuu ilman lukkoja, kunhan painon siirto tapahtuu oikea-aikaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti