tiistai 24. tammikuuta 2017

Testi: Trek Fuel EX 9.8 27.5 Plus

Lähtökohta


Muutama viikko sitten olin viikonlopun Tampereella seuran yhteisreenissä. Omasta täysjoustosta puuttui ohjaustanko ja toinen pyörä oli sillä hetkellä molemmista päistä jäykkä. En jaksanut alkaa vaihtelemaan osia, vaan mieleen juolahti, että Cycli oli tarjonnut minulle testiin Trekin Fuel EX:ää 27,5+ kiekoilla. Ajattelin että nyt siihen olis sopiva aika ja paikka.

Trek Fuel EX 27.5+. Tälläinen hauskan polkupyörän kuuluu olla.

Runko ja Osat


Fuel EX on ns. trail-pyörä. Eli siinä on joustoa takana 130mm ja edessä 140mm, jousituksen hoitaa Fox. Plussa-koon renkaat on 27.5 x 2.8. Läskipyörästä siis ei ole kyse, vain hieman pyylevästä. Samaan runkoon voi heittää suoraan normit 29-kiekot, koska renkaan ulkohalkaisia on lähes sama.
Vaihteet ja jarrut on Shimanon XT -osasarjasta ja niiden toiminnasta on todella paha keksiä huomautettavaa, ottaa hinnan huomioon tai ei.
Ohjaamon tukevuus oli aivan omalla tasolla verrattuna XC-kiikkuihin.
Stemmi ja ohjaustanko on Bontragerin Line sarjasta. Ohjaustanko on halkaisiltaan 35mm ja leveyttä 750mm. XC-pyörissä normi halkaisija on 31.8mm ja voin sanoa, että eron huomaa heti ensi polkaisulla, tukevuus on aivan eri tasolla. Testin jälkeen aloinkin miettimään, että 35mm putkista olisi varmasti hyötyä myös XC-pyörissä. Stemmissä on myös Trekin Knock Block, joka estää ohjaustankon kääntymisen/iskeytymisen runkoon. Hyödyllinen jos on tapana kaatuilla, mullehan ei niin koskaan käy :) Mustasilmä johtui vain liian matalasta ajoasennosta kiviin nähden.

Osista ei sen enempää tarvitse kertoa, niissä kun ei ole mitään pullon kaulia, joten pyörällä voi suoraa alkaa pommittaan. Alun perin pyörässä tosin taitaa olla 2x11 vaihteet, mutta XT:n kammet saa helposti yhdelle eturattaalle. Ja itseasiassa jopa täällä Laihialla on alkanut liikkua huhuja, että XT:n etuvaihtaja toimii niin hienosti, ettei sitä tarvitse välttämättä heti irrottaa. Mutta korostan tämä on vasta huhu, neuvoisin edelleen irottamaan etuvaihtajan jo ennen ensimmäistä koeajoa :)

Ajettavuus/erot


Okei, nyt päästiin asiaan. Tämä pyörä on jäätävän hauska! Pyörä suorastaan vaatii kokeilemaan, kuinka kovaa uskallat mennä mutkiin tai alamäkiin.
Kaikki osat ja runko on pykälää tukevemmat kuin XC-pyörissä ja sen väistämättä huomaa. XC-pyörissä on painon vuoksi jouduttu tekemään kompromisseja tukevuudessa. Eikä yksikään testaamistani XC-pyöristä ole lähelläkään Fuel EX:n tukevuutta.

Vaikka ero jouston määrässä ei kuullosta isolta, 100/100mm vs 130/140mm, niin ajossa ero on merkittävä. Pyörää voi ajaa maastossa aivan eri tavalla. Itseasiassa jäykkäperää ja 100mm XC-täysjoustoa joutuu ajamaan lähes samalla tavalla. Lyhyt täysjousto pitää renkaan paremmin maassa, mutta silti sillä joutuu jumppaan samaan tapaan kuin jäykkäperän kanssa. 130/140mm mahdollistaa sen ettei aivan kaikkia pikku kuoppia tai kiviä tarvitse huomioida, vaan saat keskittyä isompiin muotoihin ja samalla hauskan pitoon. Jousitus korjaa pienet virheet, jos niitä on tapana tehdä. Trekin Full Floater -jousitus Foxilla pitää homman tehokkaana, joten pyörällä oikeasti jaksaa mennä kovaa kauemminkin. Ajotyylistä riippuen tällä voisi osallistua kisoihinkin, mutta omalle ajotyylille Top Fuel on edelleen oikea työkalu kisoihin. Ero kiihtyvyydessä ja tehokkuudessa on kuitenkin vielä merkittävä.

27.5+ kuskin näkukulmasta
27.5+ koon renkaat teki myös vaikutuksen. Koko aikana ei tullut miettineeksi renkaiden leveyttä ja sen tuomaa hitautta. Olisi kiva ajatella, että olin huomattavasti seurakavereitani parempi ylämäissä, mutta valitettavasti syy taitaa olla ainoastaan plussa koon renkaissa. Pyörä nimittäin kiipesi todella kivuttomasti lumisia Kaupin mäkiä. Perttu on muuten aika haka löytämään kaikki mäet matkan varrelta.

XC-kisapyörät on todella tehokkaita, keveitä ja nopeita, mutta ne kaikki on jossain määrin huteria ja epämukavia poluilla. Fuel EX tuntuu oikeasti niiden jälkeen luksukselta. Pyörä ei taivu eikä kolise, vaan se menee tukevasti, äänettömästi ja ennen kaikkea mukasti poluilla.

Geometriakin on viissin hyvä kun en keksi siitä mitään sanottavaa. Pyörä ei ollut kankea vaan ainoastaan varman tuntuinen. Vaikka kulmat on huomattavasti loivemmat kuin Top Fuelissa, ei sitä alun jälkeen enää ajatellut. Suurin ero tulee ahtaissa ja teknisissä paikoisa jossa joutuu hypyttämään pyörää. Top Fuelissa keula ja takapää nousee heti käskystä, kun taas sagin vuoksi samalla voimalla Fuel Ex:ssä rengas on edelleen maassa.


Yhteenveto


Testi viikonloppun jälkeen mieleeni jäi kummittelemaan kysymyksiä "Mahtuisko talliin vielä yksi maasturi?", "Kuinka perustella tarve vaimolle?", "Oliskohan Enduro kivaa?" ja "Mistä saataisiin Laihalle mäkiä?" Jälkimmäinen tosin ei liity mitenkään Fuel EX:ään.
Jos et aja kisaa viimeisistä sekunneista taistellen vaan haluat oikeasti nauttia hienoista poluista kun niitä osuu kohdalle, niin silloin kannattaa ehdottomasti valita Fuel EX. Pyörällä on todella nautinnollista ajaa helppoja rauhallisia polkuja, mutta samalla se haluaa päästä pommittamaan vaikeampia ja vauhdikkaampia pätkiä. Top Fuel kyllä kiipeä kuin kaselli ja kiihtyy hätäiseen, mutta samaa huolettomuutta poluilla sillä ei vain voi kokea.
Tätä täytyy vielä päästä kokeilemaan kesällä ja 29 renkailla, voi olla että silloin mielessä velloviin kysymyksiin löytyy helpostikkin vastaus.

Kiitos Cycli ja Medilaser Pro MTB mukavasta viikonlopusta.